ENSCHEDE – Prinsjesdag? Dat is eigenlijk net een voorleeswedstrijd voor de koning. Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt legt de kinderen uit de klas van zijn dochter Noa uit waar het vandaag allemaal om draait als met veel ceremonieel vertoon de Miljoenennota wordt aangeboden.
Door: Kelly Adams 17-09-19, 07:12

Gastles
Maar wat is dat nou eigenlijk precies, Prinsjesdag? Met die vraag begint het Enschedese CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt zijn gastles aan groep 7a van de Anna van Burenschool. Aarzelend gaan wat vingers omhoog. „De koning die iets voorleest”, klinkt het achteruit het lokaal. „Ja zo kun je het zien”, zegt Omtzigt lachend. „Een soort voorleeswedstrijd voor de koning.”
Met zijn gastlessen aan vier klassen op de Enschedese basisschool wil hij de kinderen iets bijbrengen over hoe de democratie in Nederland werkt. Dat doet hij wel vaker, meestal rond Prinsjesdag. „Dan zijn de scholen daar ook mee bezig, want dan is het in de actualiteit.”

Huiswerk

En nu geeft hij les aan de klas van zijn dochter Noa. De kinderen weten allemaal wel dat de vader van hun klasgenootje in de Tweede Kamer zit. Maar wat hij daar precies doet? „In de Tweede Kamer maken we wetten en controleren we de regering”, legt Omtzigt uit. „Zoals juf Sabine jullie huiswerk controleert.”
En op Prinsjesdag biedt de regering de financiële plannen aan voor het komende jaar. Aan de Eerste en Tweede Kamer. Alle kinderen kennen wel het beeld van de koning en koningin, die in een koets naar het Binnenhof rijden. De koning die voor een volle Ridderzaal de troonrede uitspreekt en het aanbieden van de Miljoenennota in een koffertje door de minister van Financiën.

Mailen

Het kan een stuk simpeler, blijkt uit een filmpje dat Omtzigt de kinderen laat zien. De minister kan de Miljoenennota gewoon mailen, dan is de hele Prinsjesdag niet nodig. De koning kan op de fiets komen, zijn werkpaleis ligt om de hoek. Of hij kan de troonrede thuis opnemen en op YouTube zetten. Toch gebeurt dat niet. „Om tradities levend te houden en zo het belang van de democratie te laten zien.”
De kinderen hebben een hoop vragen voor Omtzigt. Hoe lang hij al Kamerlid is (zestien jaar) en hoeveel stemmen hij de vorige verkiezingen kreeg (95.000). Na een uurtje moet hij een punt achter de les zetten. Hij moet naar Den Haag, voor overleg met staatssecretaris Tamara van Ark over een nieuwe wet die Omtzigt aangepast wil zien. „Zij is nu even niet zo blij met mij”, vertelt Omtzigt de leerlingen.

Selfie

Hij vraagt nog wel wat ze graag van hem willen op Prinsjesdag. Een selfie met de koning, dat lijkt ze wel wat. „Dat is nou net de enige met wie dat niet kan”, reageert Omtzigt. Een jongetje heeft wel een alternatief. „Maak dan maar een foto met die mevrouw die boos is, over die wet.” Dat is een mooie uitdaging, eerst een pittige discussie en daarna een selfie met Tamara van Ark.

Algemeen nieuws